Zodra de buitentemperaturen stijgen, gaan de airco’s op veel plekken weer op volle toeren draaien. Op kantoor, in winkels en winkelcentra, in auto’s en in vliegtuigen. Misschien heeft u zelfs wel een airco in huis hangen. De klachten van aircoverkoudheid beginnen meestal kort daarna: droge ogen en slijmvliezen, hoesten, verkouden en een pijnlijke keel. De gevoeligheid voor dergelijke klachten verschilt sterk per persoon, maar een groot deel van de genoemde klachten kan vermeden of in ieder geval verminderd worden als we verstandiger met onze airco’s zouden omgaan!

Incorrecte afstelling

Ten eerste staan veel aircosystemen niet goed afgesteld, of leveren ze geen goede kwaliteit door achterstallig onderhoud. Een veel voorkomend probleem is dat de airco voor een verkeerde luchtvochtigheidsgraad zorgt. De meeste mensen presteren optimaal als de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent ligt. Zodra dat percentage lager komt te liggen, gaat het comfort en daarmee de productiviteit zienderogen achteruit. Een juiste afstelling van de airco is dus cruciaal. Het is immers niet wenselijk dat u elke dag van kantoor gaat met het gevoel dat u zojuist een vlucht van acht uur achter de rug hebt!
Achterstallig onderhoud kan ook relatief ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen de filters vol raken, waardoor stof, pollen en andere deeltjes niet meer effectief kunnen worden tegengehouden, maar ook kunnen er na verloop van tijd schimmels of bacteriën in het systeem binnendringen. In de ergste gevallen blaast de airco op deze manier ziekteverwekkers door het hele pand.

Temperatuurschok

Naast deze technische aspecten zijn er ook oorzaken van aircoverkoudheid die eenvoudiger te verhelpen zijn. Uit onderzoek blijkt dat de airco in principe niet meer dan zes graden onder de buitentemperatuur ingesteld zou moeten worden. Een groter temperatuurverschil zou leiden tot een te grote temperatuurschok, waar ons lichaam slecht mee om kan gaan. U kent vast het gevoel als u bezweet een fris kantoorgebouw binnen loopt. Het voelt als een klap en het slaat bijna direct op uw luchtwegen.
Wat aircogebruik betreft kunnen we als Nederlanders het beste maar het kunstje afkijken van mensen uit landen met een warmer klimaat. Daar zit iedereen zelfs met voor ons extreme warmte nog met normale kleding op het werk, terwijl wij ons heel snel zo luchtig mogelijk proberen te kleden. Dan sluipt een aircoverkoudheid er natuurlijk sneller in!

Wat kan de Airco Specialist betekenen

Wilt u een airco laten installeren, maar bent u bang voor het verschijnsel aircoverkoudheid? Heeft u misschien al een airco, maar wilt u deze laten optimaliseren? Bent u op zoek naar een partij die uw airconditioningssysteem kan onderhouden? Dat is allemaal geen enkel probleem voor onze experts. Als u contact met ons opneemt, helpen wij u zo snel mogelijk aan een passende oplossing.