Er zijn enkele vaak gehoorde argumenten tegen het aanschaffen en gebruiken van een airco. Enkele milieuorganisaties maken bezwaar tegen het gebruik van airconditioningssystemen, omdat deze te veel energie zouden verbruiken en daarmee het milieu onnodig extra belasten. In deze blog zouden we graag deze claim tegen het licht houden en kijken in hoeverre hij waar is.

Energieverbruik airco

Airco’s worden vaak gezien als ware stroomslurpers, maar is dit wel terecht?  Bij Aircotec denken we dat dit berust op een misvatting. In het verleden waren airco’s absoluut inefficiënt, maar net als bij auto’s is de technologie zeer sterk verbeterd. Verkoelen (óf zelfs verwarmen) met een airco is bijvoorbeeld enkele malen zuiniger dan verwarmen met de centrale verwarming. Vergeleken met de jaarlijkse kosten en het verbruik van verwarming, valt een airco dus waarschijnlijk erg mee. Als we het gerechtvaardigd vinden om onze huizen ’s winters te verwarmen, waarom zou het dan een probleem zijn om onze huizen ’s zomers te verkoelen?

Kwestie van gewenning?

Vergeleken met landen als Spanje of Italië, waar het gebruik van airco’s zeer sterk is ingeburgerd, voelt airconditioning in het Nederlandse klimaat slechts enkele dagen per jaar als onmisbaar, terwijl het leef- of werkcomfort voor de rest van het jaar iets subtieler wordt vergroot. Ons vermoeden is dus dat de extra stroom die een airco verbruikt erger voelt dan het daadwerkelijk is, omdat we in Nederland simpelweg niet zo gewend zijn aan airco’s. Misschien zijn aircokosten dus simpelweg een kwestie van gewenning. Een extra troost is natuurlijk ook nog dat uw verwarmingskosten ’s winters omlaaggaan, omdat u met een airco ook zeer zuinig kunt verwarmen.

Energiezuinige airco’s van Aircotec

Bij Aircotec snappen we dat het lastig kan zijn om de juiste airco te kiezen. De keuze is enorm en het verschil in functioneren is door de vele technische termen en allerlei scores vaak niet goed in te schatten. We helpen u daarom graag met uw keuze. We beschikken over een groot assortiment van airco’s, die allemaal beschikken over een goede score op het energielabel. Op basis van uw wensen en eisen selecteren we samen de beste airco voor u, of u nu wilt koelen of verwarmen met de airco!